Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A díszudvarErzsébet királyné kultuszát a 2002-ben megalkotott idegenforgalmi útvonal, a Sisi-út is élteti. Magyarországi állomásai: Budapest, Gödöllő, Domonyvölgy és Herend.

Budapesten a királyné életének fontos helyszínei látogathatók végig. Budán, a Mátyás-templomban koronázták meg, s a budai vár volt a dualista állam magyarországi politikai központja. (Itt működött 1908 és 1944 között az Erzsébet Királyné Emlékmúzeum.) Az Erzsébet-híd budai oldalán Zala György alkotása, egy ülő Erzsébet szobor idézi meg a királyné alakját. A kor neves cukrászdáját, a Gerbeaud-t Erzsébet is szívesen látogatta.

Budapesttől északkeleti irányban 30 kilométerre található Gödöllő városa. (A fővárosból vonattal, HÉV-vel és autópályán is gyorsan elérhető.) Az egykori királyi nyaralóhely legnevezetesebb látványossága a barokk kastély, amely építtetőjéről Grassalkovich-kastélyként ismeretes. Az épület a második világháború után szovjet laktanyaként és szociális otthonként működött. Felújítása az 1990-es években gyorsult fel. Ennek eredményeként 1996-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A kastély emeletén megtekinthető I. Ferenc József és Erzsébet királyné helyreállított lakosztálya a díszteremmel, a kastély barokk korszakát megidéző állandó kiállítás és az Erzsébet királyné emlékkiállítás. A földszinten hangulatos kávézó, ajándékbolt és nosztalgia fotóműterem üzemel. 2003-ban elkészült a barokk színház helyreállítása. A színház idegenvezetéssel látogatható, s nívós előadások helyszíneként is működik. A kastély megtekintése után érdemes ellátogatni az Erzsébet-parkba, ahol 1901-ben avatták fel Róna József Erzsébet-szobrát. Az egészalakos bronzszobor a gödöllői erdőkben minden külsőséget mellőzve sétáló Erzsébetet örökíti meg. Gödöllő központjában az egykori Erzsébet Királyné Szálloda épületében működik a Gödöllői Városi Múzeum, amelynek várostörténeti kiállításán további eredeti Erzsébet-relikviákat láthatunk. Gödöllő város gazdag kulturális programkínálatáról érdemes előre tájékozódnunk, így egy kellemes esti kikapcsolódásban is részünk lehet.

Erzsébet lovas-szenvedélyéből kaphatunk némi ízelítőt, ha ellátogatunk Domonyvölgybe, a Lázár Lovasparkba, ahol lovasbemutatóval, kocsikázással és hazai ízekkel várják az érdeklődőket.

Budapesttől délnyugatra található Herend, a Sisi-út negyedik állomása. Az 1826-ban alapított herendi porcelánmanufaktúra Császári és Királyi Udvari Szállító volt. A manufaktúra a régi kínai porcelánt minőségben és megjelenésben egyaránt hűen követő munkáival hívta fel magára a figyelmet, majd a saját tervezésű, művészi igényű herendi porcelánokkal váltott ki nagy elismerést. A XIX. századi világkiállításokon sorra nyerték az aranyérmeket és nagydíjakat. Megrendelői között uralkodók (Viktória királynő, I. Ferenc József császár, Miksa mexikói császár) és arisztokraták szerepeltek. A legismertebb mintákat megrendelőikről nevezték el (Esterházy, Apponyi, Batthyány, Rotschild). Gödöllőre, a királyi család számára háromféle herendi készletet is rendeltek, a király monogramjával ellátva. (Ezek egyike ma is a Gödöllő nevet viseli.) Az európai viszonylatban a legjobbak közé tartozó, ma már világszerte ismert herendi porcelán történetét a manufaktúra múzeumában, a Porcelániumban ismerhetjük meg.

 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

скачать установить fifa 15

(garneuSr, 2018.03.25 17:58)

Весьма хорошая идея

---
Подтверждаю. Всё выше сказанное правда. Можем пообщаться на эту тему. скачать fifa 15 демо, fifa 15 ps vita скачать торрент или <a href=http://15fifa.ru/skachat-fifa-15/12-skachat-demo-versiyu-fifa-15-besplatno.html>скачать fifa 15 демо</a> скачать fifa 15 на телефон бесплатно

GYŐR

(SZERZŐ, 2011.12.26 13:57)

IMÁDOM SISSI-T!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!