Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mária Ludovika Vilma (Maria Ludovika Wilhelmine von Bayern) (München, 1808. augusztus 30. – München, 1892. január 25.), a Wittelsbach-házból származó királyi hercegnő, I. Miksa bajor király leánya, Erzsébet császárné és királyné édesanyja.

 Mária Ludovika hercegnő gyermekeivel: Lajossal, Ilonával és az újszülött Erzsébettel.

Származása

Mária Ludovika Vilma bajor hercegnő Münchenben, a Bajor Királyság fővárosában született. Édesapja I. Miksa bajor király (1756–1825) volt, Frigyes Mihály pfalz-zweibrücken-bischweiler herceg és Mária Franciska Dorottya pfalz-sulzbachi hercegnő fia.

Édesanyja Miksa második felesége, Karolina Friderika Vilma badeni hercegnő (1776–1841) volt, Károly Lajos badeni trónörökös herceg és Amália hessen-darmstadti hercegnő leánya. 8 gyermekük sorában Mária Ludovika Vilma született hatodikként:

Házassága, gyermekei

1828. szeptember 9-én feleségül ment Miksa József bajor herceghez, aki saját másodunokatestvére volt. Testvérei közül Mária Ludovika kötötte a legszerényebb rangú házasságot, pedig a maga korában híres szépségnek számított (Miksával kötött házassága előtt kapcsolat fűzte Miguel portugál infánshoz, a későbbi I. Mihály királyhoz, akihez politikai okokból nem mehetett feleségül).

Az esküvőt Tegernsee-ben tartották. Tíz gyermekük közül nyolcan érték meg a felnőtt kort:

Házasságuk nem volt boldognak nevezhető. Férje gyakran utazgatott felesége nélkül. Ludovika hercegnő szerette a vidéki életet, a természetet. Nem sokat törődött azzal, hogy öltözéke vagy társasága a rangjához méltó-e, ami akkoriban nem volt megszokott, saját bevallása szerint is teljesen elparasztosodott a vidéki létben, ahol nem kellett nagy bálokkal és más társadalmi eseményekkel foglalkoznia, így polgári életet élhetett. Nem volt vallásos és gyermekeit is megkímélte ettől, amit, Zsófia gyakran fel is emlegetett húgának. Gyermekeit is maga nevelte.

A családban mindenkinek volt beceneve, ami néha félreértésre adott okot. Mikor lánya, Erzsébet már Ischl-ben élt, meglátogatni készült leányát, érkezése előtt egy táviratot küldött a következő szöveggel: "Erzsébet császárné. Ischl. Verébbel és Lúddal érkezem. Mimi". Meg is érkezett két gyermekével, Matildávalval, akit Verébnek becéztek és fiával, a Lúdnak becézett Károly Tivadarral. Mikor azonban megérkeztek az állomásra nem várt őket más, csak egy szolga két ketreccel a "madarak" számára.

Időtöltésül órákat gyűjtött, érdekelte a földrajz, ismereteinek nagy részét főleg missziós kalendáriumokból vette. A politikával nem foglakozott, ezért nem is volt tájékozott benne.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

budapest7 kerület dembinszky u11/em tizennyolc

(renike, 2012.11.08 16:37)

szeretlek sisi ésszeretnék találkoztam volna veled hogy ha éltem volna és én lettem volnaa gyereked !!

4060 Balmazújváros Tóthfalusi Sándor 23

(Horváth Nóra, 2009.09.06 14:12)

Imádom Sissi hercegnőt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Re: 4060 Balmazújváros Tóthfalusi Sándor 23

(reni, 2012.11.08 16:31)

imádlakk sisi és énis szeretem volna hercegnö lenni

januz.ts@gmail.com

(korach, 2012.04.05 09:48)

Tanulságul,mindazon uralkodó ház tagjai,akiket nem a gőg a becs vágy hajtott.Igen is bizonyos kötöttségekkel ugyan ,de szívesen forogtak az alsóbb rendűnek tekintett nép soraiban.Már amennyiben ki tudta magát vonni a szigorú udvari előírások alól.

Balmazújváros

(Zsófi, 2011.07.05 12:04)

Nagyon Szeretem Sissit, rengeteg könyvet olvasok róla.Ez az oldal is nagyon tetszik nekem, mert sokat megtudok róla, családjáról, stb.

4060 Balmazújváros Tóthfalusi Sándor 23

(Horváth Nóra, 2009.09.06 14:10)

Nagyon jó az oldal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!