Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsófia Sarolta Auguszta bajor hercegnő (Herzogin Sophie Charlotte Auguste in Bayern) (1847. február 23. – 1897. május 4.), a Wittelsbach-ház Pfalz–Birkenfeld–Gelnhausen mellékágából származó hercegnő, Erzsébet királyné legkisebb húga, később alencon–orléans-i hercegné.

Zsófi Sarolta a hercegnő

 

Az ifjú Zsófia Sarolta hercegnő

Élete

Miksa József bajor herceg és Mária Ludovika Vilma bajor királyi hercegnő 9. gyermekeként született, a leányok között ő volt a legfiatalabb.

Unokatestvérével, Lajos bajor trónörökössel, a későbbi II. Lajos királlyal járt egy ideig jegyben. Mindketten idealista és romantikus lelkek voltak, rajongtak Wagner zenéjéért. Lajos furcsa ember volt, például jegyesét nem valódi keresztnevén, hanem Wagner operahőseinek nevén szólította, a hercegnőt Elzának vagy Erzsébetnek nevezte, és saját leveleit is Siegfried vagy Heinrich néven írta alá. Mindez eleinte csupán Lajos furcsa játékainak egyike volt, később megtébolyodott.

Hivatalos eljegyzésüket 1867. január 22-én hirdették ki, de az esküvő napját többször is elhalasztották. A hercegnő apja, Miksa herceg ezt a helyzetet leánya számára megalázónak ítélte, és levelet írt Lajosnak, amelyben döntésre szólította fel: vagy vegye el Zsófia hercegnőt, vagy bontsák fel eljegyzésüket. Lajos 1867 októberében végleg lemondta az esküvőt.

Zsófia már a következő évben, 1868. szeptember 28-án feleségül ment a Bourbon–Orléans-i házból származó Ferdinándhoz, Alençon hercegéhez. Az esküvőt a bajor hercegi család possenhofeni kastélyában tartották. Házasságában megtalálta boldogságát. A párnak két gyermeke született:

  • Lujza (1869–1952), aki Alfonz bajor herceg (1862–1933), I. Lajos bajor király unokája felesége lett (a fiág 1990-ben halt ki).
  • Emánuel (1872–1931), Vendôme hercege, a Henrietta belga hercegnőt vette feleségül (a fiág 1970-ben halt ki).

Mikor már gyermekei nagyok voltak, beleszeretett egy nős gratzi orvosba, dr.Glaserbe. Az orvos felesége botránnyal és válással fenyegetőzött, erre a szerelmes pár Meranba menekült, de elfogták őket. Ekkor titkos levelezésbe kezdtek, de ez is kiderült. Zsófiát a híres idegorvos, Krafft-Ebing ideggyógyintézetébe zárták. (Richard von Krafft-Ebing a szexuális eltévelyedések specialistája volt).

Zsófia hátralévő életében igen vallásos volt, sokan szentként emlegették. 1897. május 4-én a párizsi dominikánusok kórháza javára rendezett jótékony célú vásáron (Bazar de la Charité) tűz ütött ki. A hercegnő igen hősiesen és önfeláldozóan viselkedett, nem hagyta el az égő házakat, amíg minden vele együtt dolgozó leány biztonságba nem jutott. Ő maga életét veszítette a tűzben. Olyan súlyosan megégett, hogy orvosa csak a fogai alapján tudta azonosítani.

A tragédia hírére nagybátyja, Aumale hercege szívrohamot kapott és meghalt. Nővére, Erzsébet királyné, császárné így fakadt ki: „Mindnyájan erőszakos halállal fogunk meghalni.”. Ő maga a következő évben Genfben gyilkosság áldozatául esett...

Zsófia Sarolta alençoni hercegné testét az Orléans család temetkezési helyére, Dreux-be szállították, és az ottani Királyi Kápolna (Chapelle Royale) kriptájában helyezték örök nyugalomra. 1910-ben elhunyt férjét is ide temették.

A Bazar de la Charité helyén, a párizsi Jean Goujon utcában később felépítették a Vigasztaló Miasszonyunk templomát (Église Notre-Dame-de-la-Consolation).

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

5751Nagykamaras damjanich u 46

(szabÓ jozsef, 2011.09.03 12:20)

S zeretnek veled megismerkedni sziszi mert lattam a kepedet az interneten es nagyon megtetszettel a telefonomra tudnal kuldeni egy uzenetet

Sissi

(A szerkesztő, 2010.08.26 07:35)

Köszönöm az egyetértést egyes emberek részéről, és szintén köszönöm a dicséretet!

kutya.g@gmail.com

(Sophie, 2010.08.25 15:44)

Igen, a film, valóban csodálatos volt!!!

darla@citromail.hu

(Drusylla, 2010.08.25 14:27)

Igen szerintem is el van túlozva a film, mindazonáltal könnyfakasztó, és segít átértékelni azt, hogy mázlista vagy ha az él veled akit szeretsz és viszont szeretnek.

Szerintem a cikk úgy jó ahogy van, dicséret érte!!!

A film az film, a történelem, néholi elferdítése a nagyobb bevétel eléréséért. Ha az igazságot akarjátok tudni, nyomozzatok utána, ne egy szép meséből ítélkezzetek. Ez a cikk kiváló információkat nyújt.

Üdvözlettel: Drusylla

Sissi

(A szerkesztő, 2010.08.25 12:25)

Kedves Zümi!
Nem fogom SEMMI alapján átfogalmazni a cikket, szerintem ez így jó ahogy van!
A filmről én is hallottam, és sajnálom azokat a naív embereket, aki ezeknek bedőlnek, és mindet úgy hisznek el, ahogy a filmekbe van.
Kihangsúlyoznám, hogy a film az film, és sajnos NEM tükrözi a valóságot, bármennyire is szomorúan hangzik.
Hollywood nem az igazságot ábrázolja, hanem azt, amiből pénzt lát.

dori798@gmail.hu

(taylor, 2010.08.25 10:46)

Hát én voltam ennek a Lajosnak a kastélyába(Neuschwanstein) és még ott is azt mondták hogy a fiúkat szerette, meg persze Wagner operáit és Wagnert. És híresen bolond és megalomán. Ezért is fojtották bele a közeli tóba. Mert minden pénzt arra költött hogy megvalósítsa a tébolyult elképzeléseit. Az tuti hogy nem a Sissyt szerette.

Titok!!!!!!!

(Zümi, 2010.08.25 09:53)

Tegnap volt egy film Sophie hercegnő életéről a Duna tv-n, és nem egészen így volt... Nézd meg azt a filmet, kedves Szerkesztő, és írd át annak alapján a cikket. Amúgy jól meg van fogalmazva... További sok sikert! :)

Titok!!!!!!!

(Zümi, 2010.08.25 09:52)

Tegnap volt egy film Sophie hercegnő életéről a Duna tv-n, és nem egészen így volt... Nézd meg azt a filmet, kedves Szerkesztő, és írd át annak alapján a cikket. Amúgy jól meg van fogalmazva... További sok sikert! :)

vecsés

(julcsi, 2010.06.09 18:20)

nem orvosba szeretett bele, hanem egy egyszeű fotósba.és nem megéget hanem egy gerenda esett a gerincére és e miatt halt meg

012

(lili, 2010.05.05 19:20)

Lajos azér bontotta fel az eljegyzés, mert Sissybe volt szerelmes!

576

(lili, 2010.04.10 10:13)

Zsófia Sarolta volt a hetedik gyerek, mivel 1847-ben született!